In spreektaal wordt “dood gewicht” ook wel gebruikt om aan te geven hoe zwaar het is om een stilstaand object op te tillen. Bij het tillen van een dergelijk gewicht moet inertia overwonnen worden. Isaac Newton definieert inertia (ook wel traagheid genoemd) in zijn eerste wet als volgt:

Als er geen netto kracht werkt, blijft een voorwerp volharden in zijn bewegingstoestand, namelijk hetzij eenparig rechtlijnige beweging of stilstand.

Het wereldrecord deadliften zonder hulpmiddelen staat op 460,4 kg  en is in handen van Benedikt Magnusson. Magnusson is ook in het bezit van het wereldrecord Hummer-band deadliften met 500 kg. Hierbij is het gebruik van straps toegestaan.

Gewichtheffers gebruiken speciale schoenen met houten of stevig leren zolen zonder demping. Elke demping is nadelig omdat het je stabiliteit ten nadele beïnvloedt en verhindert dat je bij de 2e pull hard kan afzetten met je hielen. Gebruik dus liever geen hardloopschoenen bij zware lifts maar platte schoenen. Een andere optie is om de deadlift op blote voeten uit te voeren.

Deadlift_schoen-(1-van-1)
Gewichthefschoen

Auteur: Vincent Boukema

Model: Pieter van der Veldt, voormalig fitnesstrainer bij Hoenderdaal. Heeft zich bekwaamd in het gewichtheffen bij oud-bondscoach Tom Bruijnen.

Foto’s: Vincent Boukema

Bronnen

Baechle T.R. en Earle R.W. (editors) Essentials of Strength Training and Conditioning. Human Kinetics 2008

Bruijnen T. Gewichtheffen, een krachtsport en basis voor fitness en krachttraining. Uitgeverij Sportquest

Jenkins D.M. en Palmer T. Implement Training for Concentric-Based Muscle Actions. Strength and Conditioning Journal. April 2012

Musclestrong.com, On Deadlifts, http://musclestrong.com/2010/11/21/deadlifts/

Wikipedia, Deadlift, http://en.wikipedia.org/wiki/Deadlift

Wikipedia, Isaac Newton, http://nl.wikipedia.org/wiki/Isaac_newton#Eerste_wet:_traagheid_of_inertie

Aardige weetjes – deadlift techniek