1e fase: De startpositie

Deadlift_startpositie-(1-van-1)
Startpositie

Sta met de voeten plat op de grond, tussen schouder- en heupbreedte. De tenen wijzen lichtjes naar buiten. Zak naar beneden in een zogenaamde squat houding waarbij je druk houdt op het midden van de voeten en de hielen niet loskomen van de grond. De hoek van je bovenlichaam ten opzichte van de grond is ongeveer 45 graden. Plaats de handen op iets meer dan schouderbreedte van elkaar met gestrekte ellebogen. De stang kan je vastpakken met één van drie grepen:

  • pronated, een gesloten greep met de knokkels boven. Is prima voor minder zware gewichten;
  • alternated, één hand pronated en de ander supinated, de handpalm naar boven. Deze greep voorkomt bij zwaardere gewichten dat de stang uit je vingers glijdt; of de
  • hook grip waarbij de duimen onder de wijs- en ringvinger worden geklemd. Deze laatse greep is vereist wanneer de deadlift wordt gebruikt in een olympische lift zoals de clean & jerk en de snatch. De stang bevindt zich nu ongeveer 3 cm van je schenen af, boven het midden van je voet.
Deadlift_pronated-(1-van-1)
Pronated Grip
Deadlift_hookgrip-(1-van-1)
Hook Grip
Deadlift_alternated-(1-van-1)
Alternated Grip

Maak gebruik van zogenaamde bumper plates, voor het verzwaren van de halter. Dat zijn bij Hoenderdaal de met rubber bedekte zwarte gewichten. Elke van deze schijven hebben eenzelfde diameter zodat de halter zich in stilstand ten alle tijden 22,5 cm van de vloer bevindt.

1e fase, startpositie – deadlift techniek